۷ راه برای اینکه آدم دلنشین و دوست داشتنیتری در نظر دیگران باشی!
شاید تصور کنی که ایجاد صمیمیت با یک فرد جدید یا جذب شدن به یه شریک عاطفی، اتفاقی پیچیده و وابسته به ویژگیهای منحصر به فرد هر شخص، مثل شوخ طبعی، باشه. اما یافتههای علم روانشناسی اجتماعی نشون میده که دوست داشتن و عاشق شدن، اغلب تحت تأثیر عوامل ساده و روزمرهای مثل تعداد دفعاتی که با کسی روبرو میشیم قرار میگیره.
این تحقیقات راهکارهای عملیای برای اینکه آدم دوستداشتنیتری بشی ارائه میکنن. در ادامه به ۷ مورد از این راهکارها اشاره میکنیم:
۱. دیده شو:
هر چقدر بیشتر با چیزی مواجه بشی، بیشتر به اون علاقهمند میشی. این پدیده که اثر مواجهه صرف نامیده میشه، توضیح میده که چرا ما تمایل داریم موسیقیهای آشنا رو به آهنگهای جدید ترجیح بدیم، به کاندیداهای سیاسی که زیاد در رسانهها دیده شدن رأی بدیم و با افزایش تعداد دفعات دیدار با آشنایانمون، میزان علاقهمون بهشون بیشتر میشه.
پس تلاش کن که دیده بشی و این کار رو به طور مرتب تکرار کن. مثلاً تو جلسات آنلاین دوربینت رو روشن کن، برای پستهای دوستانت تو شبکههای اجتماعی نظر بذار، هر روز برای ورزش در زمان مشخص و ثابتی به باشگاه برو تا احتمال برخورد با افراد مشابه رو بالا ببری.
به طور خلاصه، خودت رو نشون بده. اما حواست باشه که این کار رو به طور آزاردهندهای انجام ندی و زیادهروی نکنی. چون مواجههی بیش از حد میتونه نتیجهی عکس داشته باشه، همونجوری که ممکنه آهنگ مورد علاقهت رو انقدر گوش بدی که ازش خسته بشی.
۲. اسمهارو به خاطر بسپر:
به خاطر سپردن اسم کسی مهمه چون نشون میده که اون فرد برای تو مهمه. از طرف دیگه، فراموش کردن اسم کسی یا جزئیات مهم دیگه دربارهش، صمیمیت رابطه رو کم میکنه.
یکی از کلیدهای ارتباط با دیگران، به خاطر سپردن اسمهاست. مشکل اینه که به خاطر سپردن اسم میتونه سخت باشه. یکی از راهکارهای مؤثر و مبتنی بر تحقیق برای به خاطر سپردن اسمها، تمرین بازیابی هست. یعنی مدام باید سعی کنی اطلاعات رو از حافظهت بیرون بکشی. کمی بعد از اینکه با کسی آشنا میشی، اسمش رو از حافظهت بیرون بکش. از خودت بپرس: “اسمش چی بود؟” یا تو طول صحبت کردن از اسمش استفاده کن. هر چقدر بیشتر اسم رو از حافظهت بیرون بکشی، احتمال بیشتری داره که اون رو به خاطر بسپری.
۳. سوال بپرس:
نسبت به دیگران کنجکاو باش و ازشون سوال بپرس. تحقیقات نشون میده افرادی که تو طول مکالمه بیشتر سؤال میپرسن، شنوندههای بهتری به حساب میان و طرف مقابل بیشتر دوستشون داره. وقتی سؤال میپرسی، مخصوصا سوالاتی که با هدف پیگیری هستن “اون تجربه چطور بود؟”، نشون میدی که با دقت گوش میدی و به حرفهای اون فرد علاقهمندی.
۴. لبخند بزن:
با اینکه ضربالمثلی داریم که میگه “آدم رو از ظاهرش قضاوت نکن”، ما ناخودآگاه آدما رو بر اساس ظاهرشون ارزیابی میکنیم. تمایل داریم فکر کنیم آدمهای زیبا باصلاحیتتر و از نظر اجتماعی ماهرتر هستن. همچنین افراد زیبا رو دوستداشتنیتری تلقی میکنیم.
اما یه خبر خوب برای کسایی که فکر میکنن این برتری زیبایی غیرمنصفانهست داریم: یه لبخند زیبا میتونه در یک لحظه، یه شخص رو جذابتر کنه. اخیرا تو یه مطالعه، جسیکا گول و همکارانش از یسری افراد خواستن تا جذابیت چهرههای ساختهشده با کامپیوتر رو ارزیابی کنن. جذابیت چهرهها متفاوت بود، اونها یا در حال لبخند زدن بودن یا حالت خنثی داشتن. نتایج نشون داد که وقتی چهرهها لبخند به لب داشتن، جذابتر به نظر میرسیدن که این یافته با مطالعات قبلی تو این زمینه همخوانی داره. چیزی که باعث تعجب محققین شد این بود که چهرههایی که جذابیت کمتری داشتن اما خندان بودن، به اندازهی چهرههای جذاب بدون لبخند، امتیاز گرفتن. محققین نتیجهگیری کردن که “لبخند میتونه کمبود جذابیت ظاهری رو جبران کنه”.
۵. دنبال پیدا کردن نقاط مشترک باش:
تحقیقات نشون میدن که ما آدمهایی رو دوست داریم که علایق، ارزشها و ویژگیهای شخصیتی مشابه ما رو داشته باشن. بنابراین، ضربالمثل قدیمی “کبوتر با کبوتر، باز با باز” خیلی دقیقتر از این اعتقاده که میگن “افراد متفاوت و ضد هم، به هم جذب میشن”.
برای اینکه با آدمهای همفکر آشنا بشی، تلاش کن. عاشق کوهنوردی هستی؟ به یه گروه کوهنوردی ملحق بشو یا خودت همچین گروهی راه بنداز. دوست داری قلاببافی یاد بگیری؟ تو یه کلاسی ثبتنام کن که با آدمهای دیگهای که علاقهمند به همین موضوع هستن آشنا بشی.
بعد از اینکه با کسی آشنا شدی که یک علاقهی مشترک باهاش داری، برو دنبال کشف کردن علایق مشترک دیگه. همین شباهتها زمینهی مناسبی رو برای شکلگیری یه دوستی واقعی فراهم میکنه.
۶. کاری کن احساس خوبی داشته باشن:
بر اساس نظریهی اثر پاداش در جذابیت، ما آدمهایی رو دوست داریم که بهمون پاداش میدن یا اینکه احساس خوبی بهمون منتقل میکنن. اگه میخوای بقیه دوستت داشته باشن، کاری کن که در کنار تو احساس خوبی داشته باشن. خوشاخلاق، صمیمی و مثبت باش. واقعی و صمیمانه ازشون تعریف و تمجید کن. اگه قراره با یه آشنای جدید به سینما بری، به جای یه فیلم غمگین، یه فیلم شاد رو انتخاب کن.
تو شبکههای اجتماعی هم بیشتر مثبت باش، تحقیقات نشون میده آدمهایی که تو شبکههای اجتماعی بیشتر پستهای منفی به اشتراک میذارن، نسبت به اونایی که بیشتر پستهای مثبت میذارن، کمتر دوستداشتنی هستن. البته به این معنی نیست که وقتی احساس اضطراب یا افسردگی میکنی، نمیتونی احساساتت رو صادقانه بیان کنی، اما شاید بهتر باشه ابراز احساسات خیلی منفی رو برای صحبتهای خصوصی با دوستهای قابل اعتمادت نگه داری.
۷. علاقهت رو بهشون نشون بده:
دوست داشتن معمولا دوطرفهست. در واقع، یکی از قدرتمندترین عوامل تعیینکنندهی اینکه کسی رو دوست داشته باشیم یا نه، اینه که اون فرد ما رو دوست داشته باشه.
به طور غیرمستقیم به بقیه نشون بده که دوستشون داری. میتونی این کار رو با حرف مثلا این که بگی “امشب که با هم بیرون بودیم خیلی خوش گذشت” یا با رفتار غیرکلامی مثلا “با لبخند زدن موقع ورودشون به اتاق” انجام بدی.
نکتهی آخر: خودت باش
تو میتونی از استراتژیهای علم جذابیت برای افزایش احتمال دوست داشته شدن توسط دیگران استفاده کنی. اما کلید اصلیش اینه که این کار رو صادقانه و با هدف ایجاد روابط اجتماعی واقعی انجام بدی. چون اگه افراد احساس کنن صرفا برای منافع شخصی سعی داری که نظرشون رو جلب کنی، حتی کمتر دوستت خواهند داشت.
دیدگاهتان را بنویسید