راز اعتماد به نفس مریلین مونرو: ما چطور میتونیم ازش استفاده کنیم؟
اثر مریلین مونرو یه پدیده روانشناختیه که ممکنه تو رو جذابتر کنه. اثر مریلین مونرو، یعنی ترکیب جذاب اعتمادبهنفس، جذابیت و زیبایی موندگار که مریلین مونرو، بازیگر افسانهای هالیوود، این ترکیب رو به تصویر کشید.
نورما جین مورتنسون، که در سال ۱۹۲۶ متولد شد، به یه نماد فرهنگی آمریکایی تبدیل شد که تأثیرش دههها ادامه داشت. ظاهر خیرهکنندهاش که ترکیبی از موهای بلوند پلاتینی، لبهای قرمز و اندام مثل ساعت شنی بود، فقط یه بخش از جذابیتش بود. مریلین کاریزمای کِشندهای داشت و در معاشقه، جوری آسیبپذیری از خودش نشون میداد که هم باعث احترامش میشد و هم ارتباط با اون رو ممکن میکرد. هیچکدوم از این اطلاعات جدید نیستن، پس چرا اثر مریلین به یه موضوع تبدیل شده؟ بدون شک، مثل خیلی از موضوعات دیگه، رسانههای اجتماعی نقش مهمی دارن.
چه کسی اصطلاح «اثر مریلین مونرو» رو ابداع کرد؟
امروزه، عشق به مریلین مونرو از نسلها فراتر رفته و قلب نسل زد رو هم تسخیر کرده. اونها از طریق فمینیسم مدرن و مثبتاندیشی درباره بدن، دوباره اثر مریلین مونرو رو محبوب کردن. پلتفرمهایی مثل اینستاگرام و تیکتاک، پر از اینفلوئنسرهای جوونی هستن که ظاهر نمادین مونرو رو بازسازی میکنن و سبک اون رو با مد مدرن تطبیق میدن. علاوه بر این، چون مدافع مثبتاندیشی درباره بدن هستن، اندام پُرتر مونرو رو نمادی از زیبایی طبیعی و پذیرش خودشون میدونن.
اعتمادبهنفس و جذابیت بیانتهای مرلین رو نسلی تحسین میکنه که برای بیان خودش و توانمندسازی واقعیاش ارزش قائله. نسل زد از طریق مد، هنر و گفتمان اجتماعی، شخصیت جذاب مریلین مونرو رو به عصر دیجیتال برگردونده.
اصطلاح «اثر مریلین مونرو» رو نمیشه به یه فرد خاص نسبت داد. این اصطلاح روشیه که با کمک اون، تأثیر موندگار شخصیت مریلین بر فرهنگ عامه و بیان خود فردی، توصیف میشه. این اصطلاح احتمالاً در اواخر قرن بیستم، بهعنوان بخشی از موندگاری افسانه مریلین، در اصطلاحات روزمره استفاده شد. این اصطلاح نشوندهنده تلاشی بود که برای طبقهبندی جذابیت موندگار و جنبههای الهامبخش تصویر اون میشد. به نظر میرسید اون مردم رو به پذیرش زنونگی، جنسیت و اعتمادبهنفسشون تشویق میکنه.
اثر مریلین مونرو در عمل چه جوری دیده میشه؟
وقتی کسی مریلین مونرو درونش رو پیدا میکنه، این کار در ظاهر و رفتارش آشکار میشه. اونها اعتمادبهنفس، وقار و جذابیتشون رو نشون میدن. بعضی از ویژگیها شامل این موارد میشن:
- ظاهر: این موضوعاغلب شامل انتخاب سبک جذابتر دهه 1950 میشه؛ به لبهای قرمز، خط چشم بالدار و لباسهای کلاسیکی فکر کن که منحنیهای بدنت رو برجسته میکنن.
- اعتمادبهنفس: یه هوای انکارنشدنی از اطمینانبهخود وجود داره و معنیاش برونگرایی یا گستاخی نیست، معنیاش داشتن احساس ارزشمندبودن و وقار در رفتار و ظاهرته. این موضوع فقط در مورد ظاهرت نیست، در مورد نحوه حرکاتت هم هست: با سر بالا و باور به ارزش خودت حرکت کن.
- جذابیت و زنونگی: مریلین مونرو کاریزمای زیادی داشت و از جذابیت خودش نمیترسید. این یعنی جنسیتت رو بدون اینکه بهوسیله اون تعریف بشی، بپذیری و مالکش باشی. درست مثل مریلین، فردی که این اثر رو در آغوش میگیره، ممکنه از خودش پذیرش بیقیدوشرط جذابیت و زنونگی رو نشون بده.
- آسیبپذیری: برخلاف تصویر غالبی که از مریلین مونرو وجود داره، اون بهخاطر آسیبپذیریاش شناختهشده بود. اینکه در مورد نقصها و احساساتت صادق باشی، یه عنصر کلیدیه. این نگاه باعث میشه برای ارتباط، قابل اعتمادتر و واقعیتر به نظر برسی.
ذهنیت «تظاهر کن تا موفق بشی» واقعاً به افزایش اعتمادبهنفس کمک میکنه؟
فلسفه «تظاهر کن تا موفق شوی» یه رویکرد شناختهشده است که منظور از اون، پذیرفتن یه ظاهر یا یه نگرش خاصه، حتی اگر اولش واقعی به نظر نرسه. در این فلسفه، امید اینه که با گذشت زمان، چیزی که بهش تظاهر میکنی، بخشی از شخصیت واقعیات بشه. تحقیقات نشون میده که این روش، تا حدی ممکنه مؤثر باشه. رفتار با اعتمادبهنفس میتونه نحوه درک دیگران از تو رو تغییر بده و در نحوه درک خودت هم تأثیر بذاره. مثلاً، اگه تماس چشمی رو حفظ کنی، مستقیم بایستی و با قاطعیت صحبت کنی، دیگران ممکنه تو رو آدم مطمئنی ببینن. این بازخورد مثبت درونی میشه و کمکم باعث میشه واقعاً احساس اعتمادبهنفس بیشتری کنی.
بااینحال، مهمه که اصالتت رو حفظ کنی و اجازه ندی این تظاهر به ماسکی تبدیل بشه که تو رو از خود واقعیات جدا میکنه. ذهنیت «تظاهر کن تا موفق بشی» قطعاً میتونه به افزایش اعتمادبهنفست کمک کنه، اما برای اینکه نتیجهاش موندگار بشه، باید همراه با ابزارهای دیگه ازش استفاده کنی؛ ابزارهایی مثل یادگیری از کتابهای خودیاری، استخدام مربی یا کار با درمانگر، که در نهایت میتونن کمک کنن علل اصلیای که مانع رفتار با اعتمادبهنفس میشن، درک کنی.
چه جوری اعتمادبهنفس سلامت روانت رو بهتر میکنه؟
افزایش اعتمادبهنفس برای سلامت روان مزایای زیادی داره:
- اضطراب رو کم میکنه: اعتمادبهنفس یعنی تو دائم نگران قضاوت یا شکست نیستی و همین موضوع اضطراب رو کم میکنه.
- روابطت رو بهتر میکنه: اعتمادبهنفس باعث میشه با دیگران ارتباط برقرار کنی و روابط معناداری ایجاد کنی. اعتمادبهنفس در موقعیتهای اجتماعی بهت کمک میکنه و ملاقات با افراد جدید رو آسونتر میکنه.
- به حس موفقیت دست پیدا میکنی: افرادی که اعتمادبهنفس دارن، بیشتر احتمال داره اهدافی رو مشخص کنن و به اونها برسن. اعتمادبهنفس حس موفقیت و هدفمندی ایجاد میکنه.
الیزابت کمپبل، که روانشناسه، میگه: «اعتمادبهنفسداشتن احساسات شک و تردید و اضطراب رو کم میکنه و باعث سلامت روان میشه. وقتی به خودت باور داری، بیشتر احتمال داره که با چالشها مقابله کنی، با استرس بهتر کنار بیای و دیدگاه مثبت داشته باشی. افزایش اعتمادبهنفس روابطت رو بهتر و احساس خوشبختی و رفاه رو در تو بیشتر میکنه.»
ممکنه اثر مریلین مونرو به ضررت تموم بشه؟
اگر تلاشت برای تجسم اثر مریلین مونرو به افراط کشیده بشه، ممکنه نتیجه معکوس داشته باشه. تلاش بیش از حد برای اینکه از شخص دیگهای تقلید کنی، باعث میشه ارتباطت رو با چیزی که واقعاً هستی از دست بدی. تصویر مریلین مونرو هم حاصل زمان و درخشش هالیووده. اینکه تلاش کنی با چنین تصویری زندگی کنی، ممکنه باعث بشه استانداردهای غیر واقعی زیبایی و رفتار برای خودت ایجاد کنی.
اینکه سعی کنی به یه ایدئال دستنیافتنی برسی، زمانی که نتونی به اون ایدئال دست پیدا کنی، مشکلاتی مثل اضطراب، افسردگی یا عزتنفس پایین برات به همراه داره.
چه چوری اعتمادبهنفست رو به شیوه اصیل و درست تقویت کنی؟
چند تا سناریو و نکته برای افزایش اعتمادبهنفس واقعی وجود داره:
- وقتی مصاحبه شغلی داری: در مورد شرکت تحقیق کن و برای نقشت آماده شو. جوابدادن به سؤالها متداول رو تمرین کن. یه جوری لباس بپوش که برای موقعیت مناسب باشه و در عین حال، با لباست احساس اعتمادبهنفس کنی.
- وقتی میخوای وارد یه اتاق شلوغ بشی: قبل از ورود، نفسهای عمیق بکش. به خودت یادآوری کن که حق داری اونجا باشی. وقتی وارد میشی به وضعیت بدنیات توجه کن که خوب و مناسب باشه. این تنظیم فیزیکی ساده، میتونه اعتمادبهنفست رو زیاد کنه.
- وقتی قرار ملاقات داری: خودت باش. علایق واقعیات رو بیان کن و فعالانه گوش بده. چیزی بپوش که احساس خوبی بهت بده و در عین حال، راحت هم باشه.
- وقتی سخنرانی داری: مطالبی رو که میخوای بگی، کاملاً بلد باش و تمرین کن، اما سخنرانیات رو کلمهبهکلمه حفظ نکن. میتونی جلو آینه تمرین کنی یا صدات رو ضبط کنی. موقع صحبتکردن، با مخاطبت ارتباط چشمی برقرار کنی. روی پیامی که داری میرسونی تمرکز کن، نه روی خودت.
- وقتی وارد یه جمع اجتماعی میشی: چند تا موضوع برای حرفزدن آماده کن. از دیگران درباره خودشون سؤال کن. یادت باشه، همه نباید تو رو دوست داشته باشن و این چیز بدی نیست
برای اینکه اعتمادبهنفست رو بهطور واقعی بالا ببری، روی نقاط قوت و دستاوردهات تمرکز کن. ما در واقع در نقاط قوتمون رشد میکنیم نه در ضعفهامون. بنابراین، نقاط ضعفت رو قبول کن، بدون اینکه روی اونها تمرکز کنی. اهداف واقعبینانه تعیین کن و موفقیتهات رو جشن بگیر. دور خودت رو با افراد مثبتی پر کن که باورت دارن. مهمتر از همه، به خودت وفادار باش.
اثر مریلین مونرو برای اعتمادبهنفس و جذابیت الهامبخشه، اما مهمه که این ویژگیها رو یه جوری با خودت تطبیق بدی که به خود واقعیات وفادار بمونی. تعادل یه اصل کلیدیه. از الهامگرفتن از مریلین استفاده کن، اما اون رو با بافت شخصیت و هویت منحصربهفرد خودت گره بزن. اگه جذابیت شخصیت مریلین و اصالت شخصیت خودت رو بپذیری، یه مسیر قدرتمند برای بیشترشدن اعتمادبهنفست پیدا میکنی.