افراد بسیار حساس: چطور با استرس به عنوان یک فرد بسیار حساس (HSP) مقابله کنیم
بسیار حساس بودن، استرسهای خاص خودش رو داره. در ادامه، نحوه مدیریت این موضوع رو بررسی میکنیم.
افراد بسیار حساس (HSP) ظرافتها و جزئیاتی رو پردازش میکنن که اکثر افراد از اونها غافل میشن. اونها دوست دارن از نظر عاطفی، با اطرافیانشون هماهنگتر باشن. اونها اولین کسانی هستن که متوجه میشن یه دوست به آغوش نیاز داره یا اینکه کسی عصبانیه. متأسفانه، این حساسیت زیاد به محرکهای داخلی و خارجی، اغلب به نشخوار فکری و استرس اضافی تبدیل میشه.
چه جوری مرزهای سالم ایجاد کنیم؟
وقتی در مورد «مرزها» صحبت میکنیم، منظورمون مرزها در روابطه، اما به روشهای دیگهای هم به مرزهامون اشاره میکنیم. این یعنی راحتتر به مردم بگی که کجا ایستادن و تو به چه چیزی نیاز داری؛ یعنی همون روشهای کلاسیک تعیین مرز. این موضوع میتونه در برنامهات یه فضایی برای مانور ایجاد کنه تا زمانی که همهچیز ناخواسته اشتباه پیش رفت، یا روی هم جمع شد، یا به پاسخ اضافی نیاز داشت، استرس نداشته باشی.
مراقبه و ذهنآگاهی رو تمرین کن
مراقبه و ذهنآگاهی با تمرین تعیین مرز ارتباط نزدیکی دارن. تعیین مرز، مراقبه و ذهنآگاهی، همگی شامل ایجاد یه محیط پیرامون تجربیاتت در زندگی و افکار و احساساتت در مورد اونها میشن. وقتی مراقبه میکنی، عقبنشینی رو یاد میگیری و افکار، احساسات و حتی واکنشهای فیزیکیات رو چیزی جدا از زندگی و خودت مشاهده میکنی. با تمرین مراقبه، ممکنه چند تا اتفاق مهم بیفته:
- یاد میگیری بدنت رو سریعتر آرام کنی، استرست رو معکوس کنی و به حالت آرامش برگردی؛
- یاد میگیری از نظر عاطفی، راحتتر از چیزها جدا بشی. بنابراین، اگه احساس میکنی همهچیز غرقکننده است، بهراحتی در سیل احساسات غرق نمیشی؛
- یاد میگیری به لحظه حال توجه کنی و با آرامش بیشتری با موقعیتها روبهرو بشی؛
- قویتر میشی و بهتر میتونی با موقعیتهای استرسزا کنار بیای.
این مزایا باعث میشن مراقبه و ذهنآگاهی برای هرکسی ارزشمند باشه، اما برای افراد بسیار حساس، خیلی مفیدتر هستن.
مناطق آرامشبخش ایجاد کن
ایجاد «مناطق آرامشبخش» میتونه به معنی داشتن خونه آروم و نسبتاً بدون درگیری باشه. میتونی چند تا عنصر شناختهشده مثل موسیقی و رایحه آرامشبخش رو به محیط اضافه کنی تا استرست کم بشه و منظم زمان استراحت داشته باشی، تا محیط آروم برای خودت ایجاد کنی.
ایجاد آرامش یعنی روابط نزدیکت رو تا حد امکان، بدون درگیری، حفظ کنی. میتونی این کار رو با یادگیری روشهای حل تعارض و قاطعیت انجام بدی که هر دو اینها میتونن در حل مشکلات احتمالی بین تو و عزیزانت، بهت کمک کنن.
خیلی مهمه که خودت رو از شخصیتهای سمی دور نگه داری و یه شبکه حمایتی از دوستانت برای خودت ایجاد کنی. از کسانی حمایت کن که حداقل تا حدی، حمایتت رو بهت برمیگردونن، نه کسانی که تو رو رها میکنن یا باعث تردیدت درباره خودت میشن.